neděle 5. února 2017

Domácí vzdělávání / Obecně

ŠKOLKA

Od školního roku 2017/18 je povinný poslední rok školky - povinný předškolní rok. Vztahuje se na všechny děti, kterým je k 31. 8. 2017 pět let.
Vyjádření z pedagogicko-psychologické poradny (nebo jiného školského poradenského zařízení) není pro umístění do domácí vzdělávání pro předškolní rok nutné - na rozdíl od školní docházky se o DV nežádá, ale oznamuje.


Rodič musí nástup dítěte do DV (oznámení o individuálním vzdělávání) oznámit mateřské škole, do které je jeho dítě zapsáno, nejpozději tři měsíce před začátkem školního roku, případně hned při zápise do školky (kde dítě nemusí být přítomno). V listopadu/prosinci pak proběhne přezkoušení, nejspíš formou pohovoru.
Zvolená školka nemusí být spádová (spádová školka má ale povinnost předškolní dítě přijmout), je tedy možné vybrat školku, která je nakloněná domácímu vzdělávání: třeba školku, kde mají s doma vzdělávanými dětmi zkušenosti. Podmínkou je, že tato MŠ (jakákoliv, i lesní) je nejpozději k 1.9.2017 zapsána do rejstříku škol a školských zařízení (http://rejskol.msmt.cz/).
Pokud se rozhodnete začít dítě individuálně vzdělávat v průběhu školního roku, je nutné to písemně oznámit řediteli mateřské školy, ve které se dítě zapsáno, a vyčkat do doručení oznámení řediteli.

Dokumenty: Změny v předškolním vzdělávání – povinný rok předškolního vzdělávání

Články, odkazy:
https://www.novinky.cz/domaci/435874-povinna-skolka-se-obratila-proti-rodicum.html



ŠKOLA

V případě žádosti o domácí vzdělávání na základní škole je vyjádření z PPP nutné - jako příloha k žádosti o individuální vzdělávání. Toto vyjádření ze školského poradenského zařízení nemusí být nutně kladné a někdy není nutné je mít u zápisu, je možné vyřídit je později (nemám potvrzeno z více škol, pouze ze ZŠ Březová).

Pokud žádáte o předčasný nástup do školy (kdy dítěti v září není 6 let), je nutné vyjádření z PPP a pro děti narozené od ledna do konce června i potvrzení od lékaře. Oba dokumenty je nutné mít už při zápise.


Školské poradenské zařízení je pro tyto účely PPP nebo SPC (speciální pedagogické centrum, spíše v případě diagnózy dítěte, např. nějakého postižení), které je v rejstříku škol a školských zařízení.

Výběr PPP je na Vás, není nutné volit spádovou poradnu podle místa školy - je tak možné poptat se a vybrat "rozumnou", bez delších čekacích dob.


Seznam škol, které jsou nakloněny domškolákům, najdete v tomto souboru.
Pozn: ZŠ Březová domškoláky do předškolního ročníku nepřijímá, její školka na to nemá kapacity.







Povinné plnění školní docházky v zahraničí - základní informace

Žádné komentáře:

Okomentovat