sobota 10. února 2018

Knížky o strachu


Naše děti jsou trochu strašpytlíci. Bojí se tmy, Mikuláše (jasně, že i čerta), většiny večerníčků i pohádek. A to jsme je nikdy nestrašili.



Jeden příběh za všechny: Bea miluje Ledové království. Říká si Elsa, téměř každé ráno češeme Elsin cop, pořád dokola nosí její šaty... Ale pohádku samotnou nikdy neviděla. Nejdál jsme se dostali do místa, kde se poprvé objevil Marshmallow, dál ani ťuk.
V kině jsme byli s oběma dětmi jen jednou, na Hledá se Dory - a nedali jsme ani předfilm! Nějaký malý ptáček se pořád dokola vrhal do vln a my po pár minutách se řvoucími dětmi zdrhali ze sálu...

Bea jako Elsa mi pomáhá s naskladňováním.


Snažím se co můžu, jejich obavy a strachy nezlehčovat a neodpálkovat je pokaždé s "Ale prosímtě, taková velká holka/kluk" a "Se přece nemáš čeho bát"...  Tak o nich čteme. Ať si můžou lépe ujasnit, co a proč se v nich děje. A líp to potom zpracovat.


H. Haraštová: Nebojím se tmy


Pěkně zpracovaná knížka, spíš pro menší děti: na každé dvojstraně je vyobrazen nějaký strašidelný předmět ve tmě, dítě může tahem "rozsvítit" a ze strašidel se stanou obyčejné předměty, lidi nebo zvířata.







J. Žáček: Hrůzostrašné pohádky




Krásné ilustrace Adolfa Borna, větší množsví strašidelných pohádek, některé se nám líbí, některé míň. Některé vůbec.





A. Lobel: Kvak a Žbluňk se bojí rádi



Strašidelný je jen jeden příběh, ale dokonale! (Milujeme Kvaka a Žbluňka.)




Vhrsti: Už se nebojím tmy



Dětmi celkem oblíbený příběh z naší sbírky od Vhrsti.







M. Rezková a kol.: Neboj, neboj! 




Koupila jsem ji "naslepo" (v knihkupectví byla v obale a nedalo se do ní nahlédnout), ale je skvělá!
Vysvětluje, popisuje, má nadhled. A je krásná. Někdy si v ní jen tak listuji i bez dětí - myslím, že bude jedna z našich nejoblíbenějších knížek vůbec.













M. Špinková: Divný brach strach




Krátká, dobře napsaná, originální. Skvělé ilustrace:











John Irving: Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku (v originále A Sound Like Someone Trying Not to Make a Sound)



Krátká knížka pro děti od mého oblíbeného autora pro dospělé. O strachu z neznámého, s krásnými ilustracemi (Tatjana Hauptmann). Knížku se stejným názvem (a stejným příběhem) napsal hlavní hrdina Irvingovy starší knihy Rok vdovou.









Žádné komentáře:

Okomentovat